Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.
Przejdź do treści

Jakie plusy mają tłoczone na zimno soki owocowe

Każdy doskonale wie, że soki owocowe są bardzo zdrowe. Lecz to, co czasami można znaleźć w sklepach niekoniecznie można nazwać prawdziwym sokiem. Syrop glukozowy, cukier, kwasek cytrynowy czy nawet konserwanty i barwniki – w niejednym kartonie i butelce będzie ich więcej niż prawdziwych owoców. Takich należy zdecydowanie unikać, bowiem dadzą one niewiele zdrowotnych korzyści, a w większej ilości mogą być wręcz szkodliwe.

Na pewno znacznie lepiej wybierać soki wytworzone tylko z koncentratów, a najzdrowsze i najlepsze są tłoczone na zimno. Te od całkiem niedawna zaczęły się pojawiać w sklepach, i praktycznie od razu zyskały ogromną popularność, ponieważ mają wiele zalet. Przede wszystkim produkuje się je wyłącznie ze składników naturalnych, bez żadnych polepszaczy i dodatków. Tym sposobem zawierają one mnóstwo minerałów i witamin, a także bardzo potrzebnego błonnika. To jest także efektem używanej do ich wytworzenia technologii. Takie soki są bowiem tłoczone na zimno, przez co unika się niszczącej składniki odżywcze termicznej obróbki.

Jeśli taki produkt ma być ważny nieco dłużej, to producent syropów może dodatkowo poddać go procesowi pasteryzacji.

Taka pasteryzacja jest na tyle krótka, że skutecznie niszczy wszystkie bakterie, pozostawiając jednocześnie zawartość w nienaruszonym stanie. Soki tłoczone często są rozlewane do specjalnych worków z kranikami. Tym sposobem nalewanie ich jest bardzo wygodne i praktyczne, a jednocześnie kranik sprawia, że do wnętrza nie przedostaje się powietrze mogące spowodować zepsucie.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Komentarze są wyłączone, ale trackbacki i pingbacki są aktywne.